100 yıllık dostluk anlaşması: Türkiye-Rusya arasındaki antlaşma iki ülkeyi ortak paydada birleştirdi

Atatürk Araştırma Merkezi: Türkiye ve Rusya Arasındaki Kültürel ve Entelektüel İlişkiler Bilimsel Olarak Ele Alındı

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, “Dostluk ve Saldırmazlık Antlaşmasının 100. Yıl dönümünde, Türkiye ile Rusya arasındaki kültürel ve entelektüel ilişkileri” konu alan bir panel düzenledi. Panelde, 1890-1940 yılları arasında iki ülke arasındaki ilişkiler tüm detaylarıyla ele alındı ve tartışıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisi ve ATAM Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hacer Topaktaş Üstüner, Birinci Dünya Savaşı ve sonrasında yaşanan gelişmelerin Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkileri olumlu yönde etkilediğini vurgulayarak şunları aktardı:

“Birinci Dünya Savaşı sonrasında, Rusya Sovyet idaresine girerken Türkiye’de Milli Mücadele süreci başladı. Bu dönemde iki ülke arasında ortak paydalar bulunmaktaydı ve Sovyet yönetimi, Mustafa Kemal Atatürk liderliğindeki milli mücadeleye destek sundu. Bu destek, 16 Mart 1921 tarihinde imzalanan Moskova Antlaşması ile resmileşti. Türkiye ve Sovyetler Birliği diplomatik ilişkilerini güçlendirme adına adımlar attılar. Mustafa Kemal Paşa, cumhuriyetin ilanından sonra da barışçıl bir dış politika izleyerek komşularıyla ilişkileri geliştirmeyi hedefledi. Musul Meselesi de dış politikanın önemli bir konusu haline geldi ve Sovyetler Birliği ile Türkiye, Batılı devletlere karşı işbirliğini arttırdılar.”

Atatürk Araştırmaları Merkezi Başkanı Doç. Dr. Ahmet Kılınç, merkezin Türkiye-Rusya ilişkilerine yönelik önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini belirterek şunları dile getirdi:

“Merkezimizin amacı, Atatürk, Milli Mücadele ve Cumhuriyet tarihini tüm yönleriyle araştırmak ve elde edilen verileri kamuoyuyla paylaşmaktır. Bu yıl, 17 Aralık 1925 tarihinde imzalanan Türkiye-Sovyetler Birliği dostluk ve saldırmazlık antlaşmasının 100. yıl dönümüne denk geldiğimiz için tarihsel bir döneme ışık tutmayı amaçladık. Bu antlaşma, Sovyet Rusya ile Ankara Hükümeti arasındaki ilişkileri güçlendirmiştir. Geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye-Rusya ilişkilerini çok yönlü bir şekilde incelemekteyiz ve bu ilişkileri sadece diplomatik açıdan değil, aynı zamanda kültürel ve entelektüel düzeyde de değerlendirmekteyiz.”

Panelde, ATAM Haberleşme üyesi Doç. Dr. Mustafa Tanrıverdi “Rusya İmparatorluğu’ndan Osmanlı topraklarına kültürel ve dini amaçlı seyahatlerin yansımaları” konusunda, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Türkan Olcay “Bolşoy Tiyatrosu’nun 1935 Yılı Türkiye Turnesi ve Yankıları” üzerine ve St. Petersburg Devlet Üniversitesi Avrasya Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aleksandr Kolesnikov “1930’lu Yıllarda Rus-Türk Bilimsel İlişkiler” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

Related Posts

İran’da diplomasinin yükselen yıldızıydı: Eski ulusal güvenlik şefi İsrail’in saldırısında öldürüldü

İsrail, gece saatlerinde İran’ın nükleer ve askeri tesislerine saldırı düzenledi. Saldırılarda ilk belirlemelere göre İran Genelkurmay Başkanı, Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı ve bilim insanlarının da olduğu 5 kişi hayatını kaybederken 20 kişinin …

Tarihte ilk: Güneş’in bilinmeyeni görüntülendi

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Güneş’in daha önce hiç gözlemlenememiş güney kutbuna dair ilk görüntüleri yayımladı.

CHP’li Günaydın: Ferdi Başkan’a bile bir soruşturma sürecinin başlayabileceğini hissediyordum

CHP’li Günaydın: Ferdi Başkan’a bile bir soruşturma sürecinin başlayabileceğini hissediyordum

İndirim zinciri 50 liraya satıldı! 100 mağazası kapanacak

Birleşik Krallık’ın önde gelen indirim zincirlerinden Poundland, yalnızca 1 sterlin (yaklaşık 53 lira) karşılığında ABD merkezli yatırım firması Gordon Brothers’a satıldı. Zincirin yeniden yapılandırılması sürecinde yaklaşık 100 mağazanın kapanması bekleniyor.

Japonya’nın yapay zekaya vatandaşlık hamlesini İşin uzmanları değerlendirdi

Japonya, teknoloji dünyasında bir ilke imza atarak yapay zeka tabanlı bir sohbet botuna resmi vatandaşlık statüsü verdi. Microsoft’un desteğiyle geliştirilen ve LINE mesajlaşma platformunda faaliyet gösteren “Shibuya Mirai” adlı yapay zeka, Japonya …

İhbar gelince denetime gidildi: Tonlarca ürün imha edildi

Toroslar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, belediyenin Çözüm Merkezi’ne gelen bir ihbarı değerlendirerek ruhsatsız faaliyet gösteren bir işletmeye denetim gerçekleştirdi.