Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor: İstifa dilekçesine bunları yazan kıdem tazminatı hakkını kaybediyor

İşten Ayrılan İşçilerin Kıdem Tazminatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İşten istifa eden bir işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için sadece haklı bir nedeni olması yeterli değildir, aynı zamanda doğru bir şekilde nedenini belirtmesi de gereklidir. Aksi halde, haklı iken haksız duruma düşebilir.

Kıdem tazminatı, bir işçinin en önemli güvencelerinden biridir. Ancak, işten kendi isteğiyle ayrılan bir işçinin bu hakkı kazanabilmesi, istifasını nasıl gerekçelendirdiğiyle doğrudan ilişkilidir.

Ahmet Kıvanç’ın Habertürk gazetesinde yayımlanan köşe yazısında belirttiğine göre; “kişisel sebepler” gibi belirsiz ifadelerle yapılan istifalar, işçiyi kıdem tazminatı hakkından mahrum bırakabilir ve aynı zamanda ihbar tazminatı ödeme riski doğurabilir.

Kıdem Tazminatı Alabileceğiniz Durumlar Nelerdir?

İşçinin haklı fesih yapabileceği durumlar şunlardır:

  • Yapılan iş, işin niteliğinden kaynaklanan sebeplerle işçinin sağlığı veya yaşamı için tehlikeli ise.
  • İşçinin sürekli olarak yakın temas halinde olduğu işveren ya da başka bir işçi bulaşıcı hastalığa tutulursa veya işçinin işle bağdaşmayan bir hastalığa yakalanırsa.
  • İşveren iş sözleşmesi sırasında önemli bir konuda gerçeğe aykırı bilgi verirse, yanlış nitelikler veya şartlar göstererek işçiyi yanıltırsa.
  • İşveren işçinin veya aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna hakaret eder, cinsel tacizde bulunur.
  • İşçi işyerinde cinsel tacize uğrarsa ve durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa.
  • Ücret zamanında ve eksiksiz ödenmezse.
  • İşyerinde uzun süreli iş durmasına neden olabilecek zorlayıcı durumlar ortaya çıkarsa.

Haklı Fesih Durumunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşçi, yukarıdaki durumlar gerçekleştiğinde ihbar süresini beklemeden iş akdini feshedebilir. İşveren, bu durumda iş akdini fesheden işçiye kıdem tazminatını ödemek zorundadır.

İşçinin en yaygın haklı fesih sebebi ücretinin zamanında ve eksiksiz ödenmemesidir. Bayram tatillerinde veya fazla çalışma ücretinin ödenmemesi de bu kapsama girer.

İşçinin alın terinin karşılığı olan ücret, yasalarca koruma altındadır. İşveren, ücreti tam veya zamanında ödemediği takdirde bu durumun cezasını çeker. İşçi, ücretinin ödenmemesi durumunda haklı bir şekilde işten ayrıldığında, işveren kıdem tazminatını ödemezse bile dava açtığında kazançlı çıkar.

Related Posts

Bosch marka tost makineleri toplatılıyor: “Hemen fişini çekin” uyarısı

Bosch marka tost makineleri toplatılıyor: “Hemen fişini çekin” uyarısı

İran-İsrail savaşı gübre ve mazot fiyatlarını uçurdu: Tarımda yeni zam riski!

Gübre ve mazot fiyatlarındaki artış, tarım sektöründe maliyetleri yükseltti. Üretici ve market arasındaki fiyat farkları dikkat çekiyor. Uzmanlar, çiftçilerin desteklenmesinin önemine vurgu yapıyor.

4 projesinde yeni kampanya başladı

Özak GYO, ‘Doğru zaman, doğru proje’ kampanyası ile bankasız, kefilsiz, 1.79 faiz oranıyla projelerinden alım fırsatı sunduğunu duyurdu.

Bakanlık fahiş fiyat uygulayan 289 işletmeye 114,7 milyon lira ceza kesti

Ticaret Bakanlığı ​​​​​​​Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, fahiş fiyat artışı yapan 289 işletmeye 114,7 milyon lira ceza uyguladı.

Bakanlık ev sahiplerini uyardı: Emlak ilanları mercek altında

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan ev fiyatlarındaki artışa ilişkin dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı. Ev sahiplerini uyaran Gürcan, Ticaret Bakanlığı’nın taşınmaz sahiplerinin dijital ortamdaki ilanlara koyulan evlerin fiyat artışlarını …

Türkiye’de üretimden yapılan sanayi ürünleri satışı 18,8 trilyon lira oldu

Türkiye’de 2024’te 1 milyon 169 bin 17 otomobil, 9 milyon 392 bin 251 ev tipi buzdolabı ve dondurucu üretildi, girişimlerin ürettikleri ürünlerden yaptıkları satış, toplamda 18 trilyon 800 milyar 473 milyon lirayı buldu.