TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Parti Gruplarıyla Anayasa Komisyonu Oluşturma Çalışmalarını Değerlendirdi
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un, geçen hafta partilerin grup başkanvekilleriyle bir araya gelerek komisyon oluşturma çalışmalarını değerlendirdiği öğrenildi. Partiler, görüş ve önerilerini Kurtulmuş’a iletmeye başladı. Muhalefet partileri, “yeni anayasa” konusunun bu komisyonda ele alınmaması konusunda görüş birliği içinde. Ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin önerdiği 100 kişilik komisyon fikri, hem AKP hem muhalefet partileri tarafından reddedildi.
AKP, komisyonun Meclis Başkanı başkanlığında, 35 kişiden oluşmasını öneriyor. Muhalefet partileriyle de uyum içinde olduğu belirtilen AKP, komisyon üye sayısına ilişkin herhangi bir ısrarının olmadığını dile getirdi.
AKP yetkilileri, komisyonun yasayla kurulmasının çalışmaları zorlaştıracağını düşünüyor. “Komisyon Meclis Başkanımızın inisiyatifinde kurulsun, kendi gündemini belirleyebilsin” diyen yetkililer, komisyonun yapısının esnek olması gerektiğini ifade ettiler.
DEM Parti 35 kişilik komisyon oluşturulmasını ve grubu bulunmayan partilerin de komisyona katılmasını talep ederken, CHP 35-40 kişilik komisyon ve kanunla kurulmasını istiyor. Yeni Yol grubu da benzer şekilde düşünüyor.
Partiler arasında komisyonun ismi konusunda da fikir ayrılıkları var. İktidar kanadı “Terörsüz Türkiye” önerisini getirirken, DEM Parti ise “Barış ve Demokrasi” ismini öneriyor. Yeni Yol grubu ise “Demokrasi ve Uzlaşma” veya “Toplumsal Mutabakat ve Demokrasi” isimlerini tercih ediyor.
Tüm partiler, komisyonun yaz boyunca çalışarak TBMM tatile girmeden önce kurulmasını ve çalışmalara başlamasını destekliyor. Numan Kurtulmuş’un, partilerden gelen önerileri değerlendirdikten sonra grup başkanvekilleriyle komisyonun usulüne ilişkin bir toplantı yapması bekleniyor.
Devlet Bahçeli’nin 100 kişilik komisyon önerisi de gündemde. Bahçeli, terörle mücadele konusunda yeni bir strateji belirlenmesi için bu komisyonun hayata geçirilmesini önermişti.