Hindistan ve Pakistan arasındaki çatışmalar, sivil havacılığı olumsuz etkiledi




Hint-Pakistan Çatışması Sivil Havacılığı Olumsuz Etkiliyor

Hint-Pakistan Çatışması Sivil Havacılığı Olumsuz Etkiliyor

Hint-Pakistan çatışması, 22 Nisan’da Cammu Keşmir’deki saldırıyla başladı ve 6 Mayıs’ta Pakistan’ın çeşitli bölgelerine füze fırlatmasıyla tırmandı. Bu çatışma, bölgeye yapılan uçuşları aksatarak ve güzergahı kullananların uçuş sürelerini uzatarak sivil havacılığı olumsuz etkiliyor.

22 Nisan’da Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesinde gerçekleşen saldırıda 26 kişi hayatını kaybetmiş, bu saldırıdan Pakistan hükümetini sorumlu tutan Hindistan, gerilimi tırmandırdı.

Pakistan’ın 24 Nisan’da Hindistan uçaklarına hava sahasını kapatmasının ardından Hindistan da kendi hava sahasında Pakistan’a ait uçuşları yasakladı.

Diğer taraftan, “Flight Radar 24” internet sitesinin verilerine göre, Hindistan’ın Pakistan’daki bazı bölgelere düzenlediği füze saldırısından sonra birçok uçuş iptal edildi. Örneğin, Hindistan’dan 7 Mayıs’ta havalanması planlanan 430 uçuş iptal edilirken, aynı gün Pakistan’dan kalkması beklenen uçuk seferlerinin de yüzde 17’si düzenlenmedi.

Hindistan merkezli Air India, mayıs sonuna kadar alınmış biletlerin parasını iade etme teklifi sunarken, SpiceJet Airlines şirketi de Cammu Keşmir bölgesindeki havalimanlarına uçuşların 10 Mayıs’a kadar askıya alındığını bildirdi.

Pakistan Sivil Havacılık Otoritesi ise üç havaalanındaki uçuş operasyonlarına ara verdiğini duyurdu.

Uzayan Uçuş Süreleri

“Flight Radar 24” sitesine göre, iptal edilen uçuşlar ve hava sahalarının kapanması, uluslararası seferlerde farklı rotalar kullanılmasına neden oldu ve uçuş sürelerini uzattı. Air India’nın Kuzey Amerika ve Orta Asya’ya uçuşları, Pakistan hava sahasını kullanamadığı için farklı rotalar izlemek zorunda kaldı ve uçuş süreleri uzadı.

Öte yandan, Hindistan çıkışlı olmayan bazı uçuşlar da Pakistan rotasını kullanmayı bıraktı. Örneğin, British Airways, Air France ve Swiss International Airlines gibi hava yolu firmaları, Pakistan hava sahasını artık kullanmıyor.

İptal edilen uçuşlar ve uzayan seferler, yakıt harcamalarını artırarak havayolu firmalarının maliyetlerini yükseltiyor ve milyonlarca dolar zarara neden olabileceği öngörülüyor.


Related Posts

İBB’ye yönelik operasyonlarda yeni gözaltılar

İBB’ye yönelik soruşturmalar kapsamında Fatih Keleş’in oğlu Mustafa Keleş ve yeğeni Murat Keleş gözaltına alındı.

Anayasaya ‘serbest zamanlı’ hazırlık

AK Parti’nin oluşturduğu 11 kişilik Anayasa Komisyonu önceki gün ikinci kez buluştu. Heyet komisyonun üçüncü toplantısına kadar ‘serbest zamanlı çalışma’ kararı aldı. Bu arada üyeler bireysel hazırlık yapacak.

Bu toplantının dakikası 1 milyon eurodan fazla

Hollanda’nın Lahey kentinde önümüzdeki hafta düzenlenecek NATO Zirvesi, bugüne kadar yapılanlar arasında en yüksek maliyetli zirve olacak. Zirvenin programı henüz tam olarak açıklanmasa da, toplam gider 183,4 milyon euroya ulaşıyor. Zirvede dünya …

CANLI BLOG | İsrail-İran çatışmasında 7. gün: ‘Trump İran’a saldırıyı gizlice onayladı’ iddiası; İsrail İran’ın tanksavar füzesi tesisini vurdu, İran balistik Siccil füzesi fırlattı!

Trump, “Ortadoğu’daki bir çatışmaya dahil olmak istemiyorum” dedi ancak İran’a saldırıya onay verdiği iddia edildi

ABD Senatosu’nda gizli İran brifingi

Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer’in yardımcısına göre, önümüzdeki hafta başında tüm senatörlerin katılımıyla İran gündemine ilişkin gizli bir brifing düzenlenecek. Brifingin tam tarihi ve saati henüz netleşmiş değil. Senatör Chuck Schumer …

ABD Savunma Bakanı: Ordunun İran’a yönelik olası saldırı sonrası dahil her şey için planı var

ABD Savunma Bakanı: Ordunun İran’a yönelik olası saldırı sonrası dahil her şey için planı var