NASA’nın Curiosity Gezgini, Mars’ta Karbon Döngüsünün İlk Kanıtını Buldu

Nasa’nın Curiosity Gezgini, Mars’ta Karbon Döngüsünün İlk Kanıtını Buldu

Nasa’nın ‘Curiosity’ gezgini, Mars’ın Gale Krateri’nde karbon döngüsüne dair önemli bir keşif yaptı. Yapılan analizler sonucunda yalnızca atmosferden çöken karbonla oluşabilen ‘siderit’ adlı mineralin varlığı tespit edildi. Bu keşif, geçmişte Mars’ta aktif bir karbon döngüsünün olduğunu ve gezegenin yaşanabilir olabileceği ihtimalini ortaya koyuyor.

‘Curiosity’ gezgininin CheMin cihazıyla gerçekleştirdiği X-ışını kırınımı analizleri, sonucunda sondaj yapılan dört noktadan üçünde yüksek saflıkta kristalin siderit bulunduğunu gösterdi. Siderit mineralinin oluşumu, Mars atmosferinde geçmişte yüksek karbondioksit seviyelerinin olduğuna işaret ediyor. Bu durum da antik Mars’ta sıvı suyun varlığının uzun süre devam edebileceğini gösteriyor.

Calgary Üniversitesi’nden jeokimyacı Benjamin Tutolo, bu keşfin Mars’ın yaşanabilirliğine dair mevcut bilimsel modelleri desteklediğini belirtti. Daha önce yapılan araştırmalar sınırlı karbonat minerali bulguları sunmuş olsa da, yeni keşif Mars yüzeyinde bu tür minerallerin varlığının yaygın olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, bu bulgunun Mars’ta karbon mineralleri araştırmalarının şeklini değiştirebileceğine inanıyor. Keşfedilen siderit minerali, gelecekteki Mars çalışmaları için yeni bir bakış açısı sağlayabilir.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Related Posts

Meta’nın gizli yapay zeka deneyi ortaya çıktı! ABD’de görülen dava kafaları karıştırdı

Yapay zeka teknolojilerinin yükselişiyle birlikte, bu sistemlerin nasıl geliştirildiği ve hangi verilerle eğitildiği tartışma konusu haline geldi. Meta’nın ‘Llama’ dil modeli üzerine açılan davada ise şirketin uyguladığı tartışmalı ‘ablasyon’ teknikleri ve korsan içeriklerin etkisi gün yüzüne çıkıyor.

Samsung, bir modeli için daha One UI 7 güncellemesini yayınladı!

Samsung, daha önce defalarca ertelenen One UI 7 güncellemesini uyumlu modeller için sunmaya devam ediyor. Güney Koreli marka son olarak bir modeli için daha One UI 7 sürümünü kullanıma sundu. Galaxy Z Flip 3 için One UI 7 güncellemesi yayında …

Samsung ve Xiaomi’nin sevilen özelliği Android 16’da standart oluyor

Google, Android 16 ile birlikte Pixel kullanıcılarının uzun süredir beklediği bir özelliği hayata geçirmeye hazırlanıyor. Android Authority tarafından paylaşılan bilgilere göre, Samsung’un One UI arayüzünde yıllardır bulunan çift dokunuşla …

Microsoft’un yapay zeka asistanı Copilot kullanıcılardan beklenen ilgiyi görmüyor

Microsoft, yıllar önce OpenAI’a yaptığı yatırım sayesinde yapay zeka alanına hızlı bir giriş yapmış olsa da son dönemde Google ve Meta gibi rakiplerinin gerisinde kalmaya başladı. Şirket, özellikle yapay zekasını kullanıcılarla buluşturma …

SOLOTÜRK ve Türk Yıldızları KKTC’de gösteri uçuşu yapacak

1-4 Mayıs tarihleri arasında kardeş vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleşecek TEKNOFEST öncesinde festival heyecanı gökyüzünde başlayacak.

Büyük Patlama teorisi rafa kalkıyor: Evren aslında nasıl oluştu?

Bilim dünyasının 60 yılı aşkın süredir evrenin başlangıcını dayandırdığı Büyük Patlama teorisi, rafa kalkıyor olabilir. Yeni bir teori, evrenin tek bir patlamayla oluşmadığını, aksineçok sayıda küçük ve hızlı patlamayla büyüdüğünü öne sürüyor. Bu teori, bugün gördüğümüz evrenin yapısını çok daha kolay bir şekilde açıklayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir