1 Şubat 2025

bahçesaray haber sitesi

bahçesaray haber

Özgür Özel: Her türlü farklılığa gözümüzü kapayacağız

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, engellilerle ilgili yapılan çalışmaları eleştirdi. Özel, "Her türlü farklılığa karşı gözümüzü kapayacağız" dedi.

CHP Genel Başkan Özgür Özel, İzmir’de partisi tarafından “Bağımsız Yaşam Hakkı” sloganıyla düzenlenen Engellilik Çalıştayı’na katıldı.

“Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidarında sosyal yardımlarda olsun, engellilerle ilgili yapılan çabalarda olsun, bırakın partizanlığı her türlü farklılığa karşı gözünü ve kulağını kapatmış, herkesi eşit gören ve hak edenler arasında en ufak bir ayrımcılık yapmayan anlayışımızın buradan size onur sözünü veriyorum” diyen Özel, “Bu iktidarın geldiği günle bugün arasında emeklilerin aldığı maaşlarda, bu memur emeklisi de olsa aynı, işçi emeklisi de olsa aynı. En düşük emekli maaşı karşılaştırmalarında, asgari ücret karşılaştırmalarında. Devletin yaptığı tüm yardımlarda, en basitinden hatta övündükleri alanlarda. Örneğin, ‘Öğrencilere verdiğimiz burslar, geldiğimizde 450 liracıktı, biz 2 bin lira, 3 bin lira yaptık’ diye övünüyorlar. Ama ister altın hesabına, ister simit hesabına, ister somun ekmek hesabına, hangi hesaba vurursanız vurun çok büyük farklar var. 8’ken 2,5’a düşmüş; örneğin 8 çeyrek altın alıyorken, 2,5 çeyrek altına düşmüş” dedi.

‘100 ENGELLİDEN 85’İ İSTİHDAM DIŞINDA’

“Engellilerin en haklı isyanı, kanunlarda yazan haklarını, kontenjanlarını alamamak” diyen Özel, şu ifadeleri kullandı:

“Bir karşılaştırma yapacak olursak, 2022 yılında kamuda çalışan engelli sayısı 22 bin 162 iken, 2023 Mart ayında 20 bin 51’e düşmüş. Artması gerekirken, talep varken, talep sürekli dile getiriliyorken, arada 2 bin 111 engelli daha azalmış kamuda çalışan. Özel sektörde 2022 yılında çalışan 117 bin 545 engelli varken, 2023 Mart ayında 101 bin 397’ye gerilemiş. Yani 16 bin 148 engelli istihdamı azalmış. 2022 yılında Türkiye’de yapılan Türkiye Sağlık Araştırmasına göre, engellilerin sadece yüzde 15’i çalışıyor. 100 engelliden 85’i istihdam dışında. Avrupa Birliği’nde engelli bireylerin yoksulluk ve sosyal dışlanmışlık riski taşıyanları yüzde 29. Avrupa diyor ki, ‘Engellilerin yüzde 71’i toplumda dışlanmadan, zorlanmadan, yoksulluk riski çekmeden geçiniyor.’ Ama bu yüz 29 üzerine çalışıyorlar. Türkiye’de bu rakam yüzde 77. Türkiye’de 100 engelliden 77’si başta yoksulluk ve sosyal dışlanmışlık olmak üzere sorun yaşıyor ve çözemediğimiz sorunları var. İşte bu salonda o sorunları konuşuyoruz. OECD ülkelerinde engelli bireylerin istihdamı için ayrılan kamu yardımları, milli gelirin ortalama yüzde 2,1’i. Yani en yüksek olan ülkeden bahsetmiyoruz. OECD’nin ortalaması yüzde 2,1, Türkiye’de ise binde 1; yüzde 0,1. Bir tarafta onların gelirlerini düşünün. 100 bin dolara varan milli geliri olan ülkelerden bahsediyoruz, 65 bin dolar milli geliri olan ülkelerden bahsediyoruz. Onlar bu milli gelirin yüzde 2,1’ini engellilerine ayırırken, biz zaten düşük olan milli gelirimizin sadece binde 1’ini engellilerimiz için ayırıyoruz.”

(HABER MERKEZİ)

deneme
mersin asansörlü taşıma