Prof. Dr. Hamit Hancı, et ve süt ürünlerindeki ölümcül bakterilere karşı uyardı

Prof. Dr. Hamit Hancı: Et ve Süt Ürünlerindeki Ölümcül Bakterilere Dikkat!

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Hancı, gıdalardaki ölümcül bakteriler konusunda uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Hancı, Listeria monocytogenes bakterisinin, buzdolabında üreyebilen en önemli mikroplardan biri olduğunu vurgulayarak, “Tavuk, et ve süt gibi gıdaları iyi pişirirsek, sütümüzü de 70 derecenin üzerinde pişirdiğimiz zaman bakteriler genellikle ölüyor. Risk alanları, özellikle çiğ olan sosis, salam, füme balık ve tavuk gibi gıda ürünleridir” dedi.

Prof. Dr. Hancı, Listeria monocytogenes ve yersinya bakterilerinin çok önemli mikroplar olduğuna dikkat çekerken, bu bakterilerin enfeksiyonlara yol açabileceğini belirtti. Listeria hastalığının Listeria monocytogenes adlı bir bakterinin sebep olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hancı, bu bakterinin özellikle hamilelerde ciddi sonuçlara neden olabileceğini söyledi.

Özellikle hamileler, yaşlılar, bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler ve yeni doğanlar gibi risk grubundaki bireylerde enfeksiyonun kan yoluyla yayılabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Hancı, “Menenjit ve beyin iltihabı gibi durumlar meydana gelebilir. Bu nedenle gıdaları iyi ısıtıp pişirmek önemlidir. Çiğ sosis, salam, füme balık ve tavuk gibi ürünlerin mutlaka pişirilmesi gerekmektedir” dedi.

Hamilelerde özellikle riskin yüksek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hancı, “Hamilelikte listeria hastalığı, ölü doğum, düşük gibi sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle kesimhanelerde, üretim yerlerinde ve ev mutfaklarında pişmiş ve pişmemiş etleri bir araya getirmememiz önemlidir” şeklinde uyarılarda bulundu.

Yumurta ve tavuk üretimindeki düşüşe de değinen Prof. Dr. Nevzat Artık, “Listeria monocytogenes’in artması sebebiyle tavuk eti ve yumurta üretiminde azalmalar yaşandı. Tüketicilerin bu konuda daha dikkatli olmaları gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / MEHMET PAMUK – Sağlık

Related Posts

Karpuzun çekirdeğini çöpe atmayın! Meğer şifa deposuymuş

Karpuz çekirdeğinin bir çok faydası olduğunu biliyor muydunuz? Ayıklanarak çöpe atılan çekirdeklerin meğer çok faydası bulunuyormuş.

Bel ve bacak ağrılarınız sıklaştıysa dikkat! Nedeni omurga kanalı darlığı olabilir

Modern çağın hareketsiz (sedanter) yaşantısında sinsice ilerleyen omurga kanalı daralması, genellikle 50 yaş üzerinde ortaya çıkarken, son yıllarda yanlış yaşam alışkanlıklarının da etkisiyle görülme sıklığı hızla artıyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Halit Çavuşoğlu, omurga kanalı darlığına yönelik önemli uyarılarda bulundu.

Evdeki en sinsi mikrop yuvası! Klozetten 75 kat daha kirli, salonda baş köşede duruyor

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Uzmanlar uyarıyor: Evlilik öncesi bu testi mutlaka yaptırın!

Uzmanlar uyarıyor: Evlilik öncesi bu testi mutlaka yaptırın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif