Trump’ın değişken tarife açıklamaları piyasalarda riskleri artırıyor

ABD’nin Korumacı Ticaret Politikaları Piyasaları Etkiliyor

ABD yönetiminin korumacı ticaret politikaları çerçevesinde uygulamaya koyduğu gümrük tarifeleri hakkında gelişmeler, piyasaların yönünü belirlemeye devam ediyor. ABD ile Çin arasında karşılıklı olarak 90 gün boyunca tarifelerin indirilmesine ilişkin anlaşma sağlanması, piyasalardaki stresi hafifletse de gelecekte yaşanabilecek yeni anlaşmazlıkların endişelerini canlı tutuyor.

Bu bağlamda, Trump’ın AB’ye yönelik tarife açıklaması korkuları artırdı. Trump, AB’ye doğrudan yüzde 50’lik bir tarife önerirken, bu adımı 9 Temmuz 2025’e kadar ertelediğini açıkladı.

Global ekonomi belirsizliklerle mücadele ederken, gelecek yıl Fed’in başkanlık görevinde değişiklik olacak olması yatırımcıları yeni stratejiler belirlemeye sevk ediyor.

A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı Üzeyir Doğan’dan Değerlendirmeler

A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı Üzeyir Doğan, dünya ekonomisinin uzun zamandır çeşitli zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, Trump’ın ikinci döneminde bu zorlukların arttığını vurguladı.

Doğan, piyasadaki volatilitenin devam edebileceğini ve 90 günlük ek sürenin sona ermesiyle tekrar belirsizliklerin artacağını, yeni tarife endişelerinin başlayabileceğini ifade etti.

Trump’ın açıklamalarının ardından Dünya Küresel Ticaret Belirsizlik Endeksi’nin yüksek seviyelere ulaştığını belirten Doğan, tarifelerin devreye girmesi ve kalıcı hale gelmesinin küresel ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Doğan ayrıca Türkiye’ye uygulanacak tarifelerin Türk şirketlerinin ABD’ye yönelik ihracatını etkileyebileceği ve küresel büyümenin yavaşlamasının Türkiye’yi de etkileyebileceğini söyledi.

Üzeyir Doğan, tarifelerle ilgili belirsizliklerin tahvil piyasasında oynaklıklara sebep olabileceğini ve enflasyon öngörülerinin tahvil fiyatlarını etkileyen temel faktör olduğunu vurguladı. Trump’ın gelecek yıl yapacağı Fed başkanlık değişikliği ile ilgili atamaların piyasaları etkileyebileceğini söyledi.

Merkez bankası başkanlarının göreve geldiklerinde genellikle sınamalarla karşılaştığını belirten Doğan, piyasalarda genel kabule göre kısa vadeli gelişmelerin öncelik kazandığını ve gelecek yıl Fed endişelerinin tekrar hissedilebileceğini ifade etti.

Related Posts

Türkiye’de posta sektörünün gelirleri 126 milyar lirayı aştı

Türkiye’de e-ticaretteki artış posta sektörünün büyümesine katkı sağlarken, sektörün gelirleri 2024’te bir önceki yıla kıyasla yüzde 88,96 artarak 126,04 milyar lirayı buldu.

CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi 800 kişiyi işten çıkarıyor

CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketlerde başlayan grev 1 hafta sonra uzlaşma sağlanması sonucu 4 Haziran’da sona ermişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kez de üç farklı şirketinde çalışan toplam 800 işçiyi işten çıkartıyor.

Deprem korkusu İstanbul’da kiraları böyle etkiledi: Artık tercihleri zemin belirliyor

İstanbul’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından konut tercihlerinde dikkat çekici bir değişim yaşanıyor. Artık manzara, peyzaj ya da merkezi lokasyon yerine zemin sağlamlığı, bina yaşı ve yapıların depreme dayanıklılığı öncelikli …

Romanya’da ticaret açığı dizginlenemiyor

Nisan ayında ihracat yıllık bazda yüzde 5,4 azalarak 7,87 milyar dolara geriledi. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan sevkiyatlardaki yüzde 4,4’lük düşüşe ek olarak, AB dışı pazarlara yönelik satışlardaki yüzde 7,2’lik daha keskin gerileme, bu düşüşün …

Çin’de elektrikli otomobil satışları patladı

Mayısta 1 milyonu aşkın elektrikli araç satışı gerçekleşti. Yüzde 28’lik artışta devletin takas teşvik programları etkili oldu.

Trump: Hem Çin hem de dünyanın geri kalanı için harika bir şey olacak

ABD Başkanı Donald Trump, Londra’da gerçekleştirilen Çin-ABD müzakereleriyle ilgili görüşmelerden iyi haberler aldığını açıkladı.